Assisi in Amsterdam

Op 27 Oktober 2011 wandelde ik met een groep hindoes en boeddhisten door het centrum van Amsterdam naar de Mozes en Aaronkerk op het Waterlooplein. We waren op weg naar de bijeenkomst ‘Spirit of Assisi: omwille van de vrede’ die daar gehouden zou worden, een interreligieuze ontmoeting gericht op het samenleven in vrede. Precies 25 jaar daarvoor, op 27 Oktober 1986, werd in het Italiaanse plaatsje Assisi namelijk een interreligieuze ontmoeting georganiseerd door paus Johannes Paulus II (zie Foto). Dit in herinnering aan Franciscus van Assisi, die in de dertiende eeuw op een vreedzame manier de boodschap van het christelijk geloof bracht aan de sultan in Egypte, in een tijd dat christenen en moslims gewend waren letterlijk aan elkaar de oorlog te verklaren.

Boeddhisten en Hindoes, Joden, Moslims en Christenen

Eerder die avond hadden eerst de boeddhisten en daarna de hindoes al eigen gebedsbijeenkomsten gehad in een tempeltje ergens op de eerste verdieping in een zijstraatje van de Nes. Vandaar liep ik met hen mee door de donkere straten van Amsterdam, verlicht door onze fakkels. Bij de Mozes en Aaronkerk aangekomen arriveerden daar ook een groep moslims en een groep christenen, die daarvoor in een moskee en in een kerk hun eigen gebedsdiensten voor vrede hadden gehouden. Binnen verzamelden zich in totaal enkele honderden mensen (boeddhisten en hindoes, joden, moslims en christenen) (verschillende soorten christenen, trouwens: rooms-katholiek, oosters-orthodox, en protestants). Vertegenwoordigers van de verschillende religieuze tradities zaten op het podium, en de avond werd ingeleid en aan elkaar gepraat door de broeders van de Fransiscanen, en door leden van de gemeenschap Sant Egidio, waarbij ook ik betrokken ben.

Oproep tot vrede

Elke vertegenwoordiger presenteerde een element (een tekst, verhaal of lied) uit de eigen religieuze traditie die over de oproep tot vrede ging, en stak daarbij een kaars op een standaard die in het midden van de groep stond. Daarna werd door hen een ‘appèl voor vrede’ ondertekend, die door kinderen werd overhandigd aan vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Een nieuwe blik op Amsterdam

Het was een inspirerende ervaring, waar ik erg enthousiast van werd. Ik had o.a. een hindoeïstische Bhajan, een hebreeuwse psalmrecitatie, en een koptisch-orthodox mannenkoor gehoord, elementen die bijeenkwamen in een bemoedigend geheel. Toen ik die avond de Mozes en Aaronkerk verliet, had ik het gevoel met andere ogen naar de stad te kunnen kijken, alsof er weer hoop was voor Amsterdam. Een gevoel wat misschien uitgedrukt kan worden met de woorden van de dichter Simon Vinkenoog:

“Een nieuw gedicht voor Amsterdam*”
 
Je ster gaat weer stralen, Am*dam
                 de magie gaat weer werken, Am*dam
Het voorjaar komt nader, Am*dam
                 je wordt weer verliefd, Am*dam
Je gaat vrijer bewegen, Am*dam
                er kan weer gelachen worden, Am*dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *