Bezoek van Paus Franciscus

Gister kwam paus Franciscus op bezoek bij de basiliek San Bartolomeo voor een gebedsviering samen met de Gemeenschap van Sant’Egidio voor de herinnering van de hedendaagse martelaren. De basiliek is door paus Johannes Paulus aan de Gemeenschap van Sant’Egidio gegeven om de hedendaagse martelaren, de christenen van verschillende kerkelijke tradities die zijn gedood om hun geloof, te herdenken. In de kerk zijn voorwerpen te zien die de herinnering aan hen levend houden, zoals het missaal van bisschop Oscar Romero uit El Salvador, een brief van Christian de Cherger (een van de monniken wiens verhaal wordt verteld in de film ‘Des hommes et des dieux’) of het brevier van de afgelopen jaar vermoorde franse priester Jacques Hamel. Ook staat er een uniek icoon waarin de martelaren van de 20e eeuw zijn afgebeeld.

Tijdens het gebed met paus Franciscus werden er ook getuigenissen verteld door mensen die een aantal van deze persoon hebben gekend. De eerste getuigenis was van de zoon van Paul Schneider (de Duitse predikant die in 1939 omkwam in Buchenwald omdat hij het Evangelie als tegenstrijdig zag met het nazisme), de tweede was van de zus van de afgelopen jaar vermoorde Franse priester Jacques Hamel, en de derde was van Fransisco, een goede vriend van William (een lid van de Gemeenschap van Sant’Egidio in El Salvador die in 2009 werd vermoord door de drugsbende’s omdat hij kinderen in de sloppenwijken een andere toekomst probeerde te geven).

 

Paus Franciscus hield een overdenking waarin hij sprak over de hedendaagse martelaren als getuigen die ons inspireren. Hij sprak ook over de vele anonieme martelaren: als voorbeeld vertelde hij het verhaal dat hij hoorde tijdens zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos van een islamitische man wiens christelijke vrouw werd vermoord door ISIS.

 

Na de overdenking ging Franciscus langs de verschillende zijaltaren waar de voorwerpen liggen die herinneren aan verschillende martelaren. Hierna werden er tijdens de voorbeden kaarsen aangestoken terwijl de namen van verschillende martelaren werden genoemd, o.a. de in Syrië vermoorde Nederlandse priester Frans van der Lugt.

 

Tenslotte bezocht hij, na het gebed, ook nog een aantal vluchtelingen die zijn aangekomen via de humanitaire corridors van Sant’Egidio (zie hierover ook het recente NOS-bericht Italianen halen honderde vluchtelingen via luchtbrug binnen).

 

Een van de uitspraken van Paus Franciscus, die werd opgepikt door de NOS, ging over de wreedheid waarmee zoveel vluchtelingen in onze tijd worden behandeld, en over de situatie waarin internationale verdragen belangrijker lijken te zijn dan mensenrechten: ‘Paus vergelijkt vluchtelingenkamp met concentratiekamp‘. Dit nieuwsbericht vormt natuurlijk aanleiding voor veel discussies met mensen die vinden dat dit niet kan, of denken dat hij zich versproken of vergist heeft, maar dat is natuurlijk niet het geval. Hij bedoelde natuurlijk niet dat het vluchtelingenkamp hetzelfde is als de moordfabriek Auschwitz: wat hij wel bedoelde is dat vluchtelingen er in onmenselijke situaties zitten terwijl de rest toekijkt. Zoals een jongen uit Leiden mij vandaag vertelde, terwijl ik met hem en anderen van een Nederlandse groep studenten sprak: “Het spreekt mij wel aan op mijn, op onze morele verantwoordelijkheid: dit gebeurt in onze tijd, en wat doe ik?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *