Het kerstfeest van Sant’Egidio in Amsterdam

Dit Kerstfeest in hartje Amsterdam wordt onvergetelijk | An Unforgettable Christmas in Amsterdam

Op 24 December 2014 vierde de Gemeenschap van Sant’Egidio voor het eerst het kerstfeest in de in september heropende Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Aan het eind van de middag werd de eucharistie van Kerstmis gevierd, waarna de kerk snel ingericht werd voor het kerstfeest, waarbij zo’n zeventig gasten werden ontvangen voor een goed verzorgde kerstmaaltijd, gesprekken met leden van de gemeenschap die met hen aan tafel aten, en persoonlijke cadeaus. Deze mooi ingepakte cadeaus, met de namen van de gasten erop, werden in de dagen vóór kerst verzameld. Trideo maakte het mooie filmpje bovenaan dit beicht van deze voorbereidingen (luister ook naar het verhaal van Roderick Vonhögen hierover, wat hij opnam op die dag tijdens een wandeling door Amsterdam, in aflevering ‘the streets of Amsterdam‘ van zijn podcastserie ‘the Walk’).

Kerst met Sant Egidio

Sinds 1982 viert de Gemeenschap van Sant’Egidio in Rome het kerstfeest met de armen, en vanuit Rome is deze traditie verspreid naar gemeenschappen van Sant’Egidio overal ter wereld. In België, waar de gemeenschap de afgelopen decennia flink gegroeid is, werden deze kerst 17 verschillende kerstfeesten georganiseerd in kerken, gevangenissen en verzorgingstehuizen. De gemeenschap van Amsterdam organiseerde haar derde kerstfeest, maar voor de eerste keer in haar eigen kerk! Onder de gasten waren veel daklozen, enkele bejaarden, en gezinnen en kinderen van de School van Vrede die door de gemeenschap in Amsterdam gedurende het hele jaar wekelijks opgezocht worden. Zo is kerst niet een eenmalige actie, maar een feest van vriendschap.

Het feest in de kerk

Sant’Egidio viert haar kerstfeest met de vrienden van de straat en andere vrienden in de kerk, die verder uitsluitend gebruikt wordt voor gebed en de eucharistie. Andrea Riccardi, stichter van de Gemeenschap, legde dit als volgt uit: “Waarom het feestmaal nu net in een kerk houden? Het kerstfeest heeft geen spoor van trivialiteit, die het in conflict zou doen komen met de liturgische bestemming van de kerk als plaats van gebed. Het feestmaal is iets bijzonders, iets buitengewoons, dat wil aangeven dat de armen hun plaats hebben in het hart van de Kerk. Op kerstdag is dit heel toepasselijk, op het moment waarop we de geboorte van Jezus vieren, voor wie geen plaats was in de huizen van de mensen, maar die als arme te midden van de armen geboren werd en aan het kruis zou sterven, ten onrechte en op vreselijke wijze ter dood veroordeeld.”

Een andere kerst

In het boek ‘Een andere kerst. Het feestmaal van Sant’Egidio met de armen’ wordt met allerlei verhalen en foto’s uitgelegd hoe dit feest georganiseerd kan worden, hoe mensen het ervaren hebben, en wat het betekent voor de Gemeenschap van Sant’Egidio: ‘Ruimte geven aan de Heer en Zijn woord én aan de armen, het luisteren naar het evangelie en het opbouwen van een familiale band met de eenzamen, die van het leven rake klappen gekregen hebben, vormen het hart van de gemeenschap.’ (p. 18). In het boek worden ook voorbeelden genoemd van de zorg voor de armen in de eerste eeuwen van het Christendom, in het bijzonder in Rome, en er worden ook scherpe uitspraken van de kerkvader Johannes Chrysostomus geciteerd over de band tussen de eucharistieviering en de zorg voor de armen (p. 45-51).

Sant Egidio in Nederland

Nu kerst voorbij is en het nieuwe jaar begonnen, gaan de mensen van Sant’Egidio verder met het wekelijkse gebed en het ontmoeten van daklozen en andere mensen in de marge van de samenleving. In Amsterdam komt de Gemeenschap samen voor gebed op dinsdagavond en vrijdagavond, en op zondagmiddag voor de eucharistie, in de Mozes en Aäronkerk. Ook ontvangen zij de vrienden van de straat op dinsdagavond voor de maaltijd genaamd ‘Franciscustafel’, en zoeken zij hen elke vrijdagavond op straat op. Op zaterdagochtend worden bejaarden opgezocht in Amsterdam-West, en wordt de ‘School van de vrede’ gehouden voor kinderen in Amsterdam-Oost. Ook in Apeldoorn is er een Gemeenschap van Sant’Egidio, die regelmatig samenkomt voor gebed, daklozen ontvangt voor de Franciscustafel en hen opzoekt op straat, en een kledingbank organiseert. Iedereen is welkom om eens langs te komen, het mee te beleven en eraan deel te nemen. ‘Kom en zie!’ (Johannes 1:39).

(bekijk voor een sfeerimpressie van één van de kerstfeesten van Sant’Egidio in België deze video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *