#MercyChristmas

#Mercychristmas 2015: best wishes from the Community of Sant'Egidio

Vandaag vierde ik kerst in de basiliek van Santa Maria in Trastevere, tijdens het kerstfeest van het ‘jaar van de barmhartigheid‘ wat afgekondigd is door paus Franciscus, een kerstfeest wat om deze reden binnen de Gemeenschap van Sant’Egidio al snel het ‘kerstfeest van de barmhartigheid’ werd genoemd (‘natale di misericordia’), op social media onder de naam van #mercychristmas.

Met kerst nodigen de leden van de Gemeenschap van Sant’Egidio al de vrienden uit die zij door het jaar wekelijks bezoeken: de daklozen, de immigranten, de bejaarden, de gehandicapten, de kinderen in de buitenwijken. Met kerst zijn zij allemaal welkom aan de mooi gedekte tafels die voor deze gelegenheid in de kerk worden gezet; en iedereen krijgt een ingepakt cadeau met de eigen naam op het pakpapier. Om voor iedereen een cadeau te vinden (en een dakloze heeft natuurlijk een ander cadeau nodig dan een bejaarde in een ouderenhuis) met daarop ieders eigen naam, moet er natuurlijk veel van te voren worden voorbereid, en ik mocht dit jaar (mijn eerste kerst hier in Rome) helpen met het voorbereiden, verzamelen en aan tafel brengen van de caudeau’s.

(zie ook deze gallery met prachtige foto’s van het kerstfeest in Santa Maria)

Hier in Rome werd niet alleen kerst met de armen gevierd in de grote basiliek van Santa Maria met honderden mensen, maar ook in kleinere kerken verspreid door de stad, zoals in San Callisto een straat verderop, maar ook in de buitenwijken zoals Primavalle en Garbatella, en waren er kerstfeesten in de huizen voor de gehandicapten en bejaarden, en in gevangenissen. En niet alleen in Rome, maar in heel Italië en wereldwijd. In Amsterdam in de Mozes en Aaronkerk met 160 gasten, en twee feesten in Apeldoorn (een maaltijd voor de daklozen, en een maaltijd voor de dit jaar aangekomen vluchtelingen). In Antwerpen op ongeveer 15 locaties, maar ook in Blantyre, Malawi; in Jakarta, Indonesië; in in steden in Congo, El Salvador, Pakistan, Portugal, en vele andere landen. Dit jaar waren 200.000 van de vrienden van de Gemeenschap van Sant’Egidio (straatkinderen, gevangenen, gehandicapten, daklozen, zigeuners, vluchtelingen, bejaarden, allemaal van verschillende religies en etnische achtergronden) tijdens deze kerstmaaltijden en feesten verbonden in een netwerk van vriendschap en gastvrijheid in 650 steden. Zeker in het jaar van de barmhartigheid is dit echt dé manier om kerst te vieren.

(Zie ook de gallery met foto’s van de kerstfeesten van Sant’Egidio overal ter wereld, en voor meer: Sant’Egidio op twitter)

(zie ook ‘Het kerstfeest van Sant’Egidio in Amsterdam‘ van vorig jaar)

Op de drempel van het kerstfeest stuurde Marco Impagliazzo (voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio) een aantal dagen geleden een kerstboodschap in een filmpje opgenomen voor de kerststal gemaakt door leden van de gemeenschap (zie het filmpje hierboven). In deze kerststal zijn niet alleen het kind in de kribbe met Jozef en Maria, maar ook al die mensen die deze barmhartigheid juist zo hard nodig hebben; om hen heen zijn de werken van de Gemeenschap van Sant’Egidio uitgebeeld, zoals de kunstateliers van de gehandicapten, de interreligieuze ontmoetingen voor de vrede, en het bezoeken van de gevangenen. In de kerstboodschap noemt Marco vooral het grote nieuws van de ‘humanitaire corridors‘, de dienst aan de humanitaire vliuchtelingen die de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met de Italiaanse regering en de Gemeenschap van Johannes XXIII heeft opgezet. Hierdoor krijgen ten minste 1000 humanitaire vluchtelingen de kans om vanuit Libanon, Marokko of Ethiopië naar Italië te vliegen met een visa, zodat zij niet hun leven hoeven te riskeren op de middellandse zee (waar ook deze maand weer veel jonge kinderen en veel andere mensen verdronken zijn).

Met deze kerst is het jaar van de barmhartigheid voor mij echt begonnen. Het jaar van de barmhartigheid, zoals Andrea Riccardi (stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio) laatst zei in een overdenking, is niet een jaar van lezingen, evementen, missen, etc. met als theoretisch thema ‘barmhartigheid'; het zal een jaar van concreet gerealizeerde en beleefde barmhartigheid worden, of het zal niet zijn (parafrase). Paus Franciscus begon dit bijzondere jaar door op bezoek te gaan in een van de armste landen van Afrika met een van de vele vergeten oorlogen van de wereld, en bracht midden in deze burgeroorlog een boodschap van vrede en hoop. En er gaan denk ik nog veel meer mooie dingen gebeuren dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *