Palmzondag op straat

tras2

Afgelopen zondag was het palmzondag, wat we bij de Gemeenschap van Sant’Egidio dit jaar op een bijzondere manier vierden. We gingen, samen met onze vrienden, de straat op, de wijk in, om palmtakken uit te delen en mensen te bezoeken, ontmoeten, en te spreken. Dit deden Gemeenschappen van Sant’Egidio overal ter wereld (bekijk hier de vele prachtige foto’s in deze gallery). Ook de gemeenschappen in de verschillende wijken van Rome gingen erop uit: met de kinderen van de School van de Vrede, met de tieners van de Jongeren van de Vrede, met onze gehandicapte vrienden van de Amici, op bezoek bij eenzame mensen thuis, ziekenhuizen, of tehuizen. Ook deelden we palmtakken uit aan mensen op straat om mee te nemen naar huis, als teken van vriendschap, solidariteit, en vrede, die ook vooral in de buitenwijken en in de huizen van de mensen hard nodig zijn. Dit om palmzondag te vieren (het feest van de intocht van Jezus in de stad Jeruzalem) juist nu in het jaar van de barmhartigheid. Er is een grote behoefte aan barmhartigheid, een grote behoefte aan een kerk die niet alleen voor zichzelf haar feesten viert maar die erop uit gaat om de vreugde van deze feesten te delen met mensen in de stad, in de wijk, ook vooral met degenen die niet geloven maar er wel iets van mee willen krijgen, en in het bijzonder de eenzaamsten en de armen.

tras1

Op zondag ging ik samen met de Amici van Primavalle met palmtakken naar een instituut voor bejaarden en gehandicapten, en daarna de straat op, op een plein bij een metrohalte. Een aantal mensen dacht dat we hier geld mee vroegen, en probeerden ons geld te geven, tot we duidelijk konden maken dat we gewoon de palmtakken wilden uitdelen als een kado en als een boodschap van vrede.

De volgende dag ging ik met een aantal medestudenten naar het restaurant voor de daklozen wat verbonden is aan de universiteit en het bijbehorende Franciscaanse klooster. Ook daar hebben we palmtakken uitgedeeld (zo’n 300), en ook veel niet-katholieken hiermee kunnen bemoedigen, bijvoorbeeld een hindoestaanse man uit Sri Lanka en een aantal ooster-orthodoxe vrouwen. We hebben veel mensen kunnen ontmoeten en met hen kunnen praten, in een mooie, vriendschappelijke sfeer.

IMG-20160321-WA0003

Op deze manier hebben we als Gemeenschap van Sant’Egidio gestalte kunnen geven aan de uitdaging van paus Franciscus om, ook juist in dit jaar van de barmhartigheid, niet tevreden te zijn met onszelf, met wat we al doen, maar om naar buiten te gaan en meer mensen op te zoeken, om de barmhartigheid van God meer en verder concreet te maken in de wijken van onze stad.

palme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *