Vernedering van een dakloze, vlak voor Pasen

Afgelopen donderdag gebeurde hier op de Engelenbrug in Rome iets waarover ongeveer heel Italië zich de afgelopen dagen verontwaardigde op social media: een aantal supporters van Sparta Praag die over een bedelende vrouw plasten. De schaamteloosheid was onvoorstelbaar (zie ook de video).

De vrouw, zo bleek een paar dagen later uit een interview, heet Isabela, is 45 jaar, en komt uit Roemenië, waar ze boerin was maar geen toekomst had. Nu woont ze met haar man onder een brug in Rome. Ze wordt soms slecht behandeld wanneer ze bedelt op straat, maar vindt Italië toch een fijn land met veel aardige mensen.

 

 

 

Francesco, een Italiaanse jongen van ‘Giovani per la Pace’ (‘Jongeren voor de Vrede’, van de Gemeenschap van Sant’Egidio), schreef een artikel waarin hij niet alleen zijn verontwaardiging uitte over de schaamteloosheid van deze supporters en de onverschilligheid van omstanders, maar ook de spot en vernedering vergeleek met de spot en vernedering die Jezus onderging, tijdens zijn veroordeling en lijden. Juist nu, op de Engelenbrug in Rome in het jaar van de barmhartigheid, vlak voor Pasen. Ook schreef Francesco over de hoop van Pasen: de opstanding, waarin de onverschilligheid en de haat weggenomen zullen worden, ook in onze levens. ‘Het is misschien raar’, besluit hij, ‘maar Pasen is al begonnen, op de Engelenbrug’,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *