Voetbal voor vrede

Afgelopen maand organiseerde de Gemeenschap van Sant’Egidio België het jongerenevenement ‘Voetbal voor vrede’ (zie de video hierboven) in de wijk Molenbeek in Brussel. Aan het voetbaltoernooi deden islamitische, joodse, christelijke, en niet-gelovige jongeren mee. Elk team bestond uit jongeren van tenminste drie verschillende achtergronden. Dit om jongeren van verschillende achtergronden met elkaar in contact te laten komen, vriendschap te laten bouwen, en met elkaar in vrede samen te leven.

In de periferie: Molenbeek

Bijzonder was de locatie Molenbeek, de wijk die de laatste tijd in heel Europa bekend is geworden als de schuilplek van de terroristen van de aanslagen in Parijs van vorig jaar. ‘Voetbal voor de vrede’ liet zien dat het mogelijk is om in zo’n omgeving een positieve en concrete boodschap van hoop te brengen. Ook laat het iets zien van wat het betekent om de visie van paus Franciscus over de aanwezigheid in de periferieën in de praktijk te brengen. Franciscus spreekt vaak over de periferieën, en over hoe de aanwezigheid daar ons helpt om op een open manier te leven, niet gericht op onszelf of het overeind houden van een bepaalde ingesleten manier van doen. Over de vreugde van het geven juist aan mensen in de randgebieden waar zoveel nood is (niet alleen armoede maar ook gebrek aan hoop). Over de vreugde van het geven die je in de periferie ontdekt, een vreugde die groter is dan de vreugde van het ontvangen.

voetbal_vrede

Jongeren in Europa

Franciscus sprak laatst ook over zijn visie voor Europa; een Europa wat kan integreren (dus mensen echt ergens bij betrekken), dialoog kan voeren (kunnen open staan voor de ander, en met elkaar kunnen delen), en kan genereren (dus iets nieuws kan beginnen, met creativiteit nieuw leven ergens inblazen). Een Europa wat haar jongeren bewapent met de wapens van dialoog en ontmoeting. En zo bouwen aan een Europa waar mensen samenleven in vrede. Hiervan is ‘Voetbal voor vrede’ in Molenbeek denk ik wel het duidelijkste voorbeeld waar ik de laatste tijd van heb gehoord.

Parijs

Komende zomer ga ik een paar dagen naar Parijs voor het Europese jongerenevenement ‘Change your City, change Europe!’ Ik ben benieuwd naar de verhalen die ik daar ga horen (van jongeren uit o.a. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal).

ChangeyourCity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *