20 awesome quotes – NL

De 20 awesome quotes van paus Franciscus van deze week, nu vertaald in het Nederlands:

1. “We moeten niet geobsedeerd zijn door macht, ook niet wanneer het de vorm aanneemt van een macht die nuttig en handig is voor de sociale reputatie van de kerk.”

2. “Geconfronteerd met het kwaad of met problemen binnen de kerk is het nutteloos om oplossingen te zoeken in conservatisme of fundamentalisme, in het herstellen van gedateerd gedrag en vormen die zelfs cultureel gezien niet betekenisvol kunnen zijn.”

3. “De christelijke leer is niet een gesloten systeem wat niet de mogelijkheid biedt tot het oproepen van vragen, twijfel, ondervraging, maar het is levend, en kan ontregelen en bemoedigen. Het heeft een gezicht wat niet star is, een lichaam dat beweegt en zich ontwikkelt, het heeft vlees. De christelijke leer heet: Jezus Christus.”

4. “De hervorming van de kerk, en de kerk is semper reformanda, loopt niet uit in het zoveelste plan om structuren te veranderen. Het betekent geënt zijn op en geworteld zijn in Christus, je laten leiden door de Geest – zodat alles mogelijk wordt met vindingrijkheid en creativiteit.”

5. “Wees een vrije kerk en sta open voor de uitdagingen van deze tijd, en wees nooit defensief uit angst iets te verliezen.”

6. “Nabijheid bij de mensen en gebed zijn de sleutels tot het leven van een gunstig gezind, nederig, vrijgevig, en vreugdevol christelijk humanisme.”

7. “Je vraagt je misschien af wat we moeten doen? Het is aan jullie om dat te beslissen: het volk en de herders samen, op een synodale manier.”

8. aan de bisschoppen: “Ik vraag jullie om herders te zijn. Niets meer! Gewoon herders. Wees geen verkondigers van complexe leerstukken, maar verkondigers van Christus, dood en opgestaan voor ons. Richt je op de kern!”

9. werk aan de “sociale integratie van de armen”, kies voor “de voorkeursoptie voor de armen”

10. “Moge God de Italiaanse kerk beschermen van elk surrogaat van macht, status en welvaart.”

 

11. “De beste vorm van dialoog is niet praten en discussiëren, maar samen iets doen; samen iets bouwen, iets opzetten, niet alleen katholieken onderling, maar samen met alle mensen van goede wil.”

12. “We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van een tijdperk.”

13. “Ik zou graag een Italiaanse kerk willen die rusteloos is, altijd dichtbij de verlatenen, de vergetenen en de imperfecten. Ik verlang naar een vreugdevolle kerk met het gezicht van een moeder die begripvoll, zorgzaam, en vergezellend is. (…) droom van zo’n kerk, geloof erin, en innoveer met vrijheid.”

14. “Geloof in de vindingrijkheid van het Italiaanse christendom, wat niet het erfgoed is van individuen of van een elite, maar van de gemeenschap en de bevolking van dit uitzonderlijke land.”

15. “Neem altijd de geest aan van de grote ontdekkingsreizigers, die op open zee navigeerden en en niet bang waren voor grenzen of storm. Moge het een vrije kerk zijn en open voor de uitdagingen van vandaag, nooit defensies uit angst iets te verliezen.”

16. “Het gezicht van Jezus is vergelijkbaar met dat van zoveel van onze vernederde broers, in slavernij, leeg. God heeft hun gezicht aangenomen. En dat gezicht kijkt ons aan.”

17. “Wanneer we ons zelf niet verlagen, zullen we zijn gezicht niet zien.  We zullen zijn volheid niet zien wanneer we niet accepteren dat God zichzelf ontledigd heeft. Dan zullen we niets begrijpen van een christelijk humanisme en onze woorden zullen mooi zijn… maar het zullen geen woorden van geloof zijn. Het zullen lege woorden zijn.”

18. “Wanneer de kerk niet de houding van Jezus aanneemt, zal ze gedesorienteerd zijn, zal ze haar betekenis verliezen. De zaligsprekingen zijn de spiegel waarin we onszelf zien, waardoor we kunnen weten of we op het juiste spoor zijn: het is een spiegel die niet liegt.”

19. “Ga erop uit, naar de straten en kruispunten: spreek iedereen aan die je vindt, niemand is uitgesloten. Bouw geen muren of grenzen, waar je ook bent, maar pleinen van ontmoeting en veldhospitalen.”

20. aan de jongeren: “Ik vraag julie om Italië op te bouwen, om te werken aan een beter Italië. Kijk niet naar het leven vanaf je balkon, werk hard, verdiep jezelf in maatschappelijke en politieke dialoog.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *