Bericht uit Rome: Amsterdam, Rome, Syrië

(Dit stukje schreef ik voor de rubriek ‘Bericht uit Rome’ van NicolaasNieuws, het parochieblad van de Nicolaasparochie in Amsterdam. Hieronder is het te lezen; de PDF van deze editie van NicolaasNieuws is hier te vinden– zie p. 12-13)

Trastevere, de wijk waar ik woon, is op een steenworp afstand van de Tiber. Aan de andere kant, op een paar minuten lopen van de rivier, woont Rosita Steenbeek, de Nederlandse schrijfster die Rome als geen ander kent. Het Nederlandse wereldje in Rome is klein, maar ik had Rosita nog niet ontmoet – tot de verhalen over migranten en vluchtelingen afgelopen jaar de verbindende factor werden. In een cafeetje in het centrum gaf ze een presentatie over haar boek ‘Wie is mijn naaste?’, waarin ze vertelt over haar ontmoetingen met vluchtelingen op Lampedusa, Sicilië, en in Libanon. Drie jaar geleden zag ik hier in Trastevere de twaalf Syrische vluchtelingen arriveren die paus Franciscus die dag met zich in het vliegtuig mee had genomen naar Rome na zijn bezoek aan het eiland Lesbos. We raakten na haar presentatie in gesprek, over haar ervaringen, en over de humanitaire corridors voor vluchtelingen die de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met de Waldenzische kerk in Italië heeft geoganiseerd.

42189038_2926251910724631_151103563722915840_n

Syrië is dichterbij gekomen – via de vluchtelingen; via de humanitaire corridors in Italië, Frankrijk en België; via paus Franciscus; via pater Frans van der Lugt. Veel van de Syrische jongeren met wie pater Frans de wandeltochten van dialoog tussen christenen en moslims organiseerde, wonen nu in Europa, en zijn na zijn dood hier in Duitsland en Nederland doorgegaan met de wandelingen. Een aantal van de jongeren die hem gekend hebben wonen in Amsterdam. Vijf jaar na zijn dood in Homs werd op zaterdag 6 April een herdenkingen voor pater Frans gehouden in de Doopsgezinde kerk, en een eucharistieviering in de Krijtberg. Ik was dat weekend in Amsterdam. Deze dag heeft veel indruk op mij gemaakt, ook omdat de herinnering aan deze bijzondere Nederlander veel mensen bij elkaar wist te brengen – Nederlanders, Vlamingen, katholieken, protestanten, Syrische jongeren die hier nu een thuis hebben gevonden… Tijdens de herdenking werd de Nederlandse vertaling van zijn verzameld werk gepresenteerd, ‘Wie ben jij, o liefde?’. Het laat de spiritualiteit van pater Frans zien, een reflectie vanuit de psychologie en het evangelie over de vrijgevige liefde voor de ander. Er wordt bij de orde van de jezuïeten nu ook gesproken over een zaligverklaringsproces voor pater Frans.

64957352_222651871951693_4011761215540822016_n

Wie is mijn naaste? Voor de gewonde halfdode man langs de weg richting Jericho was een Samaritaan de naaste (Lc. 10,25-37). En de gewonde man werd, nadat zijn wonden verzorgd waren en hij op een ezeltje werd gehesen, de verbindende factor tussen de Samaritaan en de eigenaar van de herberg. De verhalen van Rosita Steenbeek, de meest kwetsbare vluchtelingen die een toekomst krijgen via de humanitaire corridors, de wandeltochten van de Syrische jongeren, de herinnering aan pater Frans, het zijn allemaal verbindende factoren, bruggen, waardoor Syrië dichterbij is gekomen, in Rome en in Amsterdam. Met de profeet Ezechiël zien we in Syrië de dode beenderen, maar we zien ook al iets van de Geest die vanuit de vier windstreken blaast en de beenderen tot leven wekt.

 

(Afbeeldingen en foto’s: Zeger Polhuijs, Rosita Steenbeek)

Op maandag 24 juni om 19.30 presenteert Rosita Steenbeek haar boek ‘Wie is mijn naaste?’ bij de Gemeenschap van Sant’Egidio aan het Waterlooplein in Amsterdam, toegang gratis. Voor meer info, zie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *