Bericht uit Rome: Kerstmis 2020 (‘oud en jong’)

(Dit stukje schreef ik voor de rubriek ‘Bericht uit Rome’ van De Pelikaan, het parochieblad van de Nicolaasparochie in Amsterdam. Voor kerstmis 2020 was het thema: ‘oud en jong’.) 

In November vierde Maria haar honderdste verjaardag. Een aantal jaar geleden verbleef ze nog in een zorginstelling, maar ze had een droom: in een huis wonen. Op de gevorderde leeftijd van 97 jaar werd ze ontvangen in de gezinswoning voor bejaarden van de Gemeenschap van Sant’Egidio aan de Largo Magna Grecia, niet ver van de basiliek Sint Jan van Lateranen. Nu vierde ze haar honderdste verjaardag, na meer dan drie jaar in het huis te hebben gewoond. Veel vrienden konden er vanwege de pandemie niet fysiek bij zijn. Maar digitaal waren veel vrienden met het feest verbonden, en Maria bracht via een video een toast uit op de zorgzaamheid van alle mensen rondom haar en rondom heel het huis.

Deze onzekere tijd voelt als een labyrinth, maar er zijn lichtpuntjes die ons helpen niet de weg kwijt te raken: de honderste verjaardag van Maria is zo’n lichtpuntje. In zijn nieuwe boek Let Us Dream spreekt paus Franciscus over de ervaring van onze tijd van onzekerheid als een labyrinth, en verwijst naar het korte verhaal ‘De tuin met zich splitsende paden’ van de Argentijnse schrijver Borges, waarin eindeloze toekomsten en uitkomsten tegelijkertijd bestaan, zonder een uitweg. De enige manier om vandaag uit het labyrinth te komen, voegt Franciscus toe, “is de ‘selfie’-cultuur achter ons laten en de ogen, gezichten, handen, en noden van degenen om ons heen te zien, en op die manier ook onze eigen gezichten en handen, vol mogelijkheden, te vinden. Laat jezelf raken en uitdagen, en handel dan. Bel iemand op, biedt je dienst aan. Zeg dat je deel zou willen zijn van een ander soort wereld, em dat dit een goeie plek zou kunnen zijn om te beginnen.”

Niemand redt zichzelf alleen, schreef Franciscus in zijn encycliek ‘Fratelli Tutti’. Samen gered worden in deze situatie kan door concrete solidariteit. Maar het is ook nodig onze wereld en de economie te veranderen. In November bracht paus Franciscus 2000 jonge economen en ondernemers uit heel de wereld bijeen, digitaal met elkaar verbonden in een conferentie van drie dagen, georganiseerd vanuit Assisi. Hij moedigde hen aan een duurzame en sociale economie op te bouwen, niet vanaf een afstand, maar door hun handen vuil te maken, niet óver de armen na te denken maar samen mét de armen na te denken.

Deze tijd van onzekerheid gaat nog wel even duren. We gaan ook veel geduld en doorzettingsvermogen nodig hebben. Maar hetzelfde doorzettingsvermogen waardoor Maria uit de zorginstelling kwam en nu haar honderdste verjaardag kon vieren in een mooie en warme gezinswoning, gaat ons ook helpen om op een menselijke manier uit dit labyrinth te komen: van het werk van de ‘jonge economen’ van Franciscus overal ter wereld, tot het opbellen en aanbieden van onze dienst ergens in de stad.

 

(afbeelding: santegidio.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *