‘Bericht uit Rome’

Begin dit jaar schreef ik dit stukje voor de rubriek ‘Bericht uit Rome’ van NicolaasNieuws, het parochieblad van de Nicolaasparochie in Amsterdam. Hieronder is het te lezen; de PDF van deze editie van NicolaasNieuws is hier te vinden (klik op ‘Vasten 2016, dan de PDF downloaden)

 

Bericht uit Rome

Door benoemingen en optredens maakt paus Franciscus zelf ook werk van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

In Italië, aan het begin van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, begint de visie van paus Franciscus steeds concreter gestalte te krijgen. Voor de steden Bologna en Palermo, twee belangrijke bisschopszetels in Italië, heeft Franciscus bisschoppen be noemd die duidelijk werk zullen maken van zijn project van een kerk die niet in zichzelf is gekeerd, maar die op straat is te vinden, onder de mensen van de stad.

Voor Palermo werd Corrado Lorefice gekozen, een priester die zich vurig heeft ingezet in de strijd tegen de Siciliaanse maffia en tegen mensenhandel. Voor Bologna werd Matteo Zuppi benoemd, die als hulpbisschop van Rome dagelijks op zijn fiets te zien was in de pittoreske straatjes van het centrum, en die (via de lekenbeweging Sant’ Egidio) veel vrienden had onder de armen, migranten, verschoppelingen gehandicapten en bejaarden van de buitenwijken van de stad. Een paar weken voor het nieuws van zijn benoeming was hij voor een zondagse eucharistieviering nog aanwezig in de Friezenkerk, het bij vele pelgrims bekende Nederlandse kerkje op een steenworp afstand van het Sint  Pietersplein. (Het RKK-geloofsgesprek van 27 september 2015 is nog te zien via “Uitzending gemist”.)

Op zaterdag 12 december reisde ik samen met veel Romeinen af naar Bologna om bij zijn installatie als aartsbisschop te zijn. Het was een feest van wederzijdse herkenning. De basiliek zat afgeladen vol met enkele duizenden Bolognezen, en met daarbuiten nog een grote menigte op het plein. Er was een sfeer van ontmoeting tussen een herder en zijn volk. In de eerste dagen bezocht hij ook de zieken en gevangenen, sprak hij over dialoog, en liet hij weten dat hij dagelijks de eucharistie ’s ochtends vroeg zou vieren in een zijkapel van de kathedraal midden in de stad (een flinke vernieuwing vergeleken met voorgaande jaren). Een voorbeeld van een herder die, om het in de woorden van paus Franciscus te zeggen, dezelfde geur heeft als zijn schapen. Bovendien besloot ook Zuppi niet te gaan wonen in het bisschoppelijk paleis, maar wel in het Casa del Clero, een huis voor voornamelijk bejaarde priesters.

Franciscus zelf ging op Allerzielen naar een begraafplaats in Rome om daar met de Romeinen de mis te vieren en te bidden voor de overledenen. Ook begon hij het Jaar van Barmhartigheid door op bezoek te gaan in een van de armste en gevaarlijkste landen ter wereld, de Centraal Afrikaanse Republiek, om daar te midden van een vergeten conflictgebied de Heilige Deur van de kathedraal van Bangui te openen. Tijdens het Angelus op de eerste dag van 2016 sprak deze vredestichter over de vrede op een manier die voor elk van ons relevant is, ook voor hen die niet naar een verafgelegen conflictgebied kunnen reizen. Terwijl we op een nogal fris Sint Pietersplein stonden te luisteren, legde Franciscus uit dat het tegenovergestelde van vrede niet alleen oorlog is, maar ook onverschilligheid. Vrede stichten betekent voor elk voor ons: niet onverschillig zijn, voor de mensen in onze stad, de mensen op de hoeken van onze straten, de mensen in de donkere, eenzame en genegeerde hoeken van onze wijken.

In de tweede week van januari tijdens de laatste dagen van mijn kerstvakantie was ik opnieuw in Bologna, waar ik op een koude dinsdagochtend opnieuw Matteo Zuppi zag, nu aartsbisschop, in de volle zij- kapel van kathedraal. Tijdens de homilie sprak hij over het loskomen van al onze vooroordelen om ruimte te maken voor de verandering van ons hart, de verandering die plaatsvindt in de ontmoeting met Jezus. Met deze boodschap ga ik de veertigdagentijd in. Een vastentijd van loskomen van mijn vooroordelen, van onze vooroordelen, een tijd om ons hart te laten veranderen door  Jezus, zodat ieder van ons op zijn of haar manier een herder kan zijn voor anderen. Of je nu student, chauffeur, aartsbisschop, schoonmaker, boekhouder, of paus bent.

 

(afbeelding: aartsbisschop Matteo Zuppi wordt verwelkomd in Bologna)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *