Bloggen is slecht voor je rug

AI_FB_post_Raif_NL_W413_H226_CRCenter95

Afgelopen vrijdag ontving Saoedische politiek activist en blogger Raif Badawi 50 stokslagen bij de Juffali moskee in Jedda (Saoedi Arabië) als deel van zijn straf voor het uiten van zijn politieke overtuiging. Hij kreeg 10 jaar cel, een zware boete, en 1000 stokslagen, officieel voor ‘belediging van de Islam’, maar eigenlijk vooral om zijn kritiek op Saudische autoriteiten en religieuze leiders (zie ook dit artikel over Raif Badawi van NRC). Raif_Badawi is de oprichter van de inmiddels afgesloten website ‘Free Saudi Liberals’. In zijn blogs stelde hij de politisering van de Islam ter discussie en schreef hij over allerlei niet in Saoedi Arabië bestaande politieke vrijheden ( Lees hier ook enkele in het Engels vertaalde fragmenten van zijn werk). Twintig weken lang krijgt Badawi nu elke vrijdag 50 stokslagen. Zijn vrouw en kinderen wonen nu in Canada, waar zij politiek asiel hebben gekregen. Vanuit Canada beheert zij de twitteraccount van Raif. Amnesty International, de organisatie die zich al tientallen jaren inzet voor gewetensgevangenen overal ter wereld, startte een actie voor zijn vrijlating. Afgelopen zondag liep de Saudische ambassadeur in Frankrijk mee met de wereldleiders tijdens de grote demonstratie Parijs om solidariteit te uiten met de vermoordde redacteurs en tekenaars van Charlie Hebdo. Saudi Arabië verklaarde ook Charlie te zijn. Ondertussen lag Raif Badawi met vijftig striemen op zijn rug en benen in een cel.

Demonstratie

Vandaag demonstreerden honderden mensen bij de Saoedische ambassade in Den Haag, op initiatief van Amnesty (zie ook de pagina over de demonstratie  van Amnesty, en foto’s ). Ik kon er helaas niet bij zijn, maar in het kader van de belactie van Amnesty belde ik naar de Saoedische ambassade. Verschillende opties van het keuzemenu van het telefoonnummer van de Saudische ambassade bleken afgesloten (zoals nr. 1, het secretariaat van de ambassadeur), of er werd niet opgenomen. Ik kon wel een bericht inspreken op een antwoordapparaat, wat ik ook heb gedaan. Ze zullen alle berichten over Badawi waarschijnlijk direct verwijderen wanneer ze horen dat het over hem gaat, maar ik hoop dan maar dat ze tenminste kramp krijg in hun vingers van het deleten van berichten en dat ze ook op deze manier beseffen dat ze van allerlei kanten onder druk worden gezet. Later probeerde ik in het keuzemenu de ‘about visa’ optie (als ze de geschikte opties afsluiten, dan maar via andere wegen), en daar kreeg ik gehoor. Na mijn bericht over Amnesty’s eisen voor Raif Badawi (ze lieten me uitspreken, dat vond ik al heel wat) werd het gesprek snel beëindigd met een “thank you, bye bye”.

Jedda

Morgen moet Raif Badawi vanuit zijn cel weer naar het plein bij de Jaffali moskee. En de volgende week. En de weken daarna. Ik hoop dat Amesty’s acties, wereldwijd en in Nederland, succes zullen hebben. En dat minister Koenders hopelijk nog meer zal doen dan een statement van afkeuring. Misschien kan de ambassadeur van Nederland in Saoedi Arabië, Laurens Westhoff, eens op een vrijdag naar het Ministry of foreign affairs in Jedda. Of is deze op vrijdag gesloten?  (anyway, als Westhoff wat tijd vrij kan maken naast het verdedigen van Nederlandse handelsbelangen, natuurlijk. zie ook het opinieartikel van politicoloog Eline Joor hierover). Want dit gebouw ligt namelijk precies tegenover de Jaffali moskee.  Straat oversteken en je bent op het plein waar Raif morgen ook weer naartoe gebracht wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *