De Amerikaanse helden van de paus

Vorige week bezocht paus Franciscus Cuba en de Verenigde Staten: een reis vol bijzondere gebeurtenissen, die hier in Italië dagelijks uitgebreid werden gevolgd op tv en in verschillende kranten. Een van de meest bijzondere gebeurtenissen was misschien wel zijn speech voor Congress (ook te lezen in Nederlandse vertaling). (maar het nieuws, in dezelfde week tijdens deze reis, dat er een doorbraak werd bereikt in het vredesproces in Colombia tussen de regering en de rebellen van de FARC was ook wel een hoogtepunt). Tijdens zijn speech verwees paus Franciscus uitgebreid naar vier Amerikanen als voorbeeld voor zijn boodschap: Abraham Lincoln, Martin Luther King Jr., Dorothy Day, en Thomas Merton. Ik vond dit erg goed nieuws: Dorothy Day en Thomas Merton zijn mijn favoriete Amerikaanse katholieken (en ook Lincoln en King zijn natuurlijk grote helden; wie nog niet de films ‘Lincoln’  en ‘Selma‘ heeft gezien, moet dit zeker gaan doen!).

Deze twee katholieke helden, Dorothy Day en Thomas Merton, zijn geweldig boeiende personen: beiden katholiek geworden op latere leeftijd na een zoektocht vol bruisende literaire en activistische ervaringen, en als katholieken waren ze personen van gebed en tegelijkertijd grote voorstanders van nabijheid met de armen, de inzet voor vrede en ontwapening, en dialoog met andersdenkenden.

Dat de paus de Amerikanen (maar ook ons allemaal) deze personen voorhoudt, zegt natuurlijk veel over zijn visie. Deze mensen leren mij hoe ik moet leven. Het lezen van Merton’s autobiografie, ‘seven storey mountain’ was een van de hoogtepunten van mijn zomervakantie van 2014, en ik ben ook erg blij dat ik vlak voor mijn vertrek naar Rome nog voor het eerst, eindelijk, even ben langsgegaan bij het Jeanette Noëlhuis in Amsterdam van de Catholic Worker beweging, opgericht door Dorothy Day.

Ik wens ons allemaal nog veel gebed, vriendschap met de armen, pacifistisch activisme, en andere goeie dingen toe!

 

(Voor een Italiaanse bespreking van het bezoek van de paus aan Cuba en de VS, en de betekenis van zijn boodschap voor de katholieke kerk, zie: dit artikel van Andrea Riccardi.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *