De paus en het internet: going on an adventure

Het verhaal over de paus, het vaticaan en het internet lijkt wel an unexpected journey. In 1995 was het Vaticaan snel aanwezig op het begin jaren ’90 ontstane World Wide Web met de lancering van haar website. Deze site was, zoals normaal in de jaren vóór 2.0, statisch: er werd informatie op geplaatst. Eenrichtingsverkeer van website naar gebruiker. Het was een voor die tijd goeie site, met een database van kerkelijke documenten, en nieuws over de paus en het Vaticaan. Maar in de 10 jaar na de lancering zou er veel veranderen.

Johannes Paulus II

In 2002, toen het web net 2.0 begon te worden, gaf paus Johannes Paulus II een speech over het internet op de 36e world communications day, die de basis zou leggen voor een katholieke aanwezigheid online. Hij gaf de richting aan door het internet te zien als een plek die menselijk gemaakt kan worden en dus meer is dan een kaal middel of instrument: “The Internet causes billions of images to appear on millions of computer monitors around the planet. From this galaxy of sight and sound will the face of Christ emerge and the voice of Christ be heard? For it is only when his face is seen and his voice heard that the world will know the glad tidings of our redemption. This is the purpose of evangelization. And this is what will make the Internet a genuinely human space, for if there is no room for Christ, there is no room for man. Therefore, on this World Communications Day, I dare to summon the whole Church bravely to cross this new threshold”.

Benedictus XVI

In de jaren daarna explodeerde het web 2.0. Youtube, Twitter en Facebook veranderden niet alleen het web zelf, maar ook de manier waarop mensen leven. In 2009 kwam paus Benedictus XVI met de gouden quote: “Without fear we must set sail on the digital sea facing into the deep with the same passion that has governed the ship of the Church for two thousand years. Rather than for, albeit necessary, technical resources, we want to qualify ourselves by living in the digital world with a believer’s heart, helping to give a soul to the Internet’s incessant flow of communication”. Vooral onder Engelstalige katholieken was een levendige en diverse blogosphere ontstaan. Ook het Vaticaan begon wakker te worden, onder leiding van stoffige studiepaus internetpaus Benedictus. De site van het Vaticaan werd een interactievere plek met meer foto’s en digitale rondleidingen, en de paus lanceerde zijn persoonlijke twitteraccount. Het Vaticaan begon met aanwezig zijn op Youtube, en lanceerde haar nieuwssite news.va door de paus achter een tablet te zetten. De content was ook te vinden via de bijbehorende vatican.va app of the pope app, voor de inmiddels slim geworden telefoons. Paus Benedictus sprak regelmatig over het internet, als een nieuwe manier om over God te spreken en als plek waar naar waarheid gezocht kan worden, en over hoe belangrijk het is om goed te luisteren naar de taal van deze nieuwe media. In 2011 organiseerde het Vaticaan een meeting met katholieke bloggers waarbij 150 bloggers van overal ter wereld uitgenodigd werden voor een uitwisseling met mensen van de pauselijke raden voor cultuur en sociale communicatie.

Franciscus

Papa Francesco gaat verder op de ingeslagen weg. In een speech erkende hij de uitdagingen van een onpersoonlijk of negatief gebruik van internet, maar moedigde hij toch aan om een positieve bijdrage te geven met de woorden “Let us boldly become citizens of the digital world”. Alleen al zijn Engelstalige twitteraccount, die hij regelmatig gebruikt, heeft 4.7 miljoen volgers, en elk bericht wordt duizenden keren geretweet. Ook organiseerde hij een Google Hangout gesprek met jongeren van overal ter wereld. CBS News reageerde hierop met: “he can’t get any cooler”, en: “He gets it!”. Zijn doel is echter niet om te laten zien dat hij meedoet: zijn boodschap aan de jongeren waarmee hij sprak was om het internet te gebruiken om contact te maken met mensen, ervaringen uit te wisselen, en zo discriminatie tegen te gaan en solidariteit te bouwen tussen mensen, online en offline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *