De synode en de wereldkerk

Afgelopen zondag opende paus Francisus de synode over het gezin, de vervolgbijeenkomst van de voorbereidende synode over het gezin van vorig jaar. Deze bijeenkomst van katholieke bisschoppen uit de hele wereld zal drie weken duren (een week langer dan de voorbereidende synode van vorig jaar). Tijdens de eucharistieviering waarmee de synode geopend werd sprak paus Franciscus over de groeiende eenzaamheid die mensen vandaag de dag ervaren, en de moeilijke omstandigheden waar gezinnen vandaag de dag mee te maken hebben. Vandaag tijdens de openingsspeech van de eerste dag van de synode sprak de paus over de betekenis van deze bijeenkomst en over het karakter van een synode – niet in de eerste plaats een forum of parlement, maar een bijeenkomst waarin (in de ontmoeting van verschillende perspectieven) gezocht wordt naar de leiding van de Heilige Geest voor de uitdagingen van deze tijd. In deze speech benadrukte de paus dat de kerk geen museum is, maar een levende bron om uit te putten om moedig actief te kunnen zijn in de wereld van vandaag.

Nieuws

Rond deze synode, nog meer dan vorig jaar, ontwikkelt zich een bruisend mediacircus, met journalisten van over de hele wereld; ondertussen ontploft ook de blogosphere terwijl mensen dagelijks het nieuws van de ontwikkelingen becommentariëren en met elkaar in discussie gaan. Vorig jaar heeft paus Franciscus de bisschoppen ook opgeroepen om niet bang te zijn het open gesprek aan te gaan (al denk ik dat sommige delen van de media en de blogosphere “more heat than light” produceren). Op deze pagina van het Vaticaan zijn nieuwsberichten over de dagelijkse ontwikkelingen van de synode zelf te volgen. (een helder overzicht, in het bijzonder over de voorbereidingen van afgelopen jaar, is te vinden op deze blog van hulpbisschop J. Hendriks van Haarlem-Amsterdam).

Thema’s

Vooral het thema van de communie voor hertrouwd geschieden katholieken, en de katholieke visie op relaties tussen homoseksuelen, zijn bijzonder controversieel. Maar de gesprekken tijdens de synode gaan over veel meer thema’s dan de controversiële. Bisschoppen uit de hele wereld zijn hier voor een lange periode bij elkaar, en krijgen de kans om hun ervaring (uit hele diverse situaties) met elkaar te delen. Gesprekken vorig jaar gingen over allerlei uitdagingen waar gezinnen, echtparen, kinderen zich in bevinden, zoals de situatie in sloppenwijken, drugshandel en gewapende bendes, oorlog, en het lot van vluchtelingen.

Uitwisseling

Naast een slotdocument aan het eind van de synode (die aan de paus zal worden gepresenteerd, zodat hij het eventueel als uitgangspunt kan gebruiken om over het thema een pauselijk document te schrijven), zijn er ook nog andere resultaten, minder zichtbaar maar niet minder belangrijk. De synode is een bijzonder moment voor katholieke bisschoppen om elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen, ervaringen en getuigenissen die soms erg indrukwekkend voor hen kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld te zien is in deze korte Youtube-video van de Amerikaanse kardinaal Timothy Dolan over zijn indruk van de Afrikaanse bisschoppen (zie ook dezelfde video bovenaan deze post). Door deze synode, die bijzonder lang is (drie weken), geeft de paus ook de ruimte aan de bisschoppen om hun aandeel te hebben in het besturen en leiden van de katholieke kerk – zo is de synode ook een signaal van paus Franciscus dat het besturen van de kerk geen ‘one man show’ is, maar een samenwerken van collega’s, ieder met een eigen rol, verantwoordelijkheid en positie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *