E.G. is here to stay

Na een extreem bizarre maand van schandalen, lekken, en andere ‘cloak-and-dagger’-berichten uit het Vaticaan, nam paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Firenze (Florence) de tijd om te lunchen met de armste bewoners van de stad (bejaarden, migranten, enz) – zie foto hierboven. 

Ook gaf hij een aantal bijzondere toespraken (bekijk hiervan de twintig meest bijzondere quotes, in het Engels of Nederlands). Deze gaan samen met de toespraak die hij tijdens de synode vorige maand hield over een synodale en luisterende kerk worden, waarschijnlijk de boeken in als de belangrijkste van zijn pontificaat.

Evangelii Gaudium: here to stay

Tijdens deze speeches in Firenze citeerde de paus een aantal keer direct uit Evangelii Gaudium (twee jaar geleden door hem geschreven; zijn visie voor de katholieke kerk vandaag de dag). In Firenze paste hij deze visie toe op de Italiaanse kerk, o.a. citerend uit E.G. nr. 49: “I prefer a Church which is bruised, hurting and dirty because it has been out on the streets, rather than a Church which is unhealthy from being confined and from clinging to its own security.” 

Een ding wordt steeds duidelijker: Evangelii Gaudium is here to stay. E.G. was niet een kerkelijk document wat je even uitleest en daarna weer in de la stopt, en verder nog eens genoemd ziet worden in een encyclopedie over de geschiedenis van de kerk. E.G. is de visie van paus Franciscus voor de hele kerk in deze tijd, een visie die hij ontwikkelde tijdens zijn ervaringen als aartsbisschop van Buenos Aires (in het bijzonder zijn wekelijkse ervaringen in de sloppenwijken), en die hij nu overal lokaal aan het toepassen is. Dit is een lange termijn visie voor de transformatie en missie van de katholieke kerk in onze tijd, en alle lokale katholieke kerken zullen hier, op de lange termijn en niet even in 1 studiemiddag, mee aan de slag moeten.

#Firenze2015

Deze week zijn tweeduizend leken, priesters, religieuzen, en bisschoppen uit heel Italië in Firenze voor de vijfde nationale conventie van de Italiaanse kerk (op twitter ook bekend als #Firenze2015). Franciscus stond met zijn krachtige speeches middenin dit evenement. Nu zijn de Italianen zijn visie van een synodale, luisterende kerk in de praktijk aan het brengen. Hoe ziet een synodale, luisterende katholieke kerk eruit, die vorm geeft aan het samen Volk van God zijn? Tweeduizend leken, priesters, religieuzen, en bisschoppen in groepjes van tien aan tweehonderd ronde tafels! Om te praten over de stand van zaken in de lokale kerk in Italië, en hoe ze erop uit kunnen gaan en de missie van de kerk in de praktijk kunnen brengen in de samenleving.

 

Uit de getuigenissen en foto’s en berichten op twitter kan ik opmaken dat er veel enthousiasme is, veel bereidheid om te luisteren en om te delen. Dit is interessant om in de gaten te houden! En om na te denken over wat dit zou kunnen betekenen voor kerken in andere contexten (bijvoorbeeld in Nederland).

The pope Francis revolution is underway.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *