Franciscus op de universiteit

Vandaag bezocht paus Franciscus hier in Rome de universiteit ‘Roma Tre’, waar hij een van de syrische vluchtelingen ontmoette die hij vorig jaar in het vliegtuig meenam naar Rome na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos. De Syrische Nour spreekt nu Italiaans (geleerd bij de taalschool van de Gemeenschap van Sant’Egidio hier in de wijk), en studeert biologie aan de universiteit Rome Tre.

Tijdens zijn bezoek aan de universiteit sprak Franciscus over de universiteit als een plek van dialoog en over dialoog als een belangrijk middel tegen geweld (een terugkerend thema in zijn toespraken, bijvoorbeeld ook afgelopen jaar in Assisi). Hij sprak verder ook over het belang voor Europa om vluchtelingen op te vangen, en een toekomst te bouwen voor de jongeren van het continent, in het bijzonder in het licht van de werkloosheid onder jongeren. Hierbij verwees hij naar de ‘vloeibare economie’ die schadelijk is, en concreet gemaakt moet worden.

Het concept van ‘vloeibare economie’ komt van de socioloog Zygmunt Bauman, die afgelopen januari op 91-jarige leeftijd overleed. Bauman is vooral bekend om zijn boek ‘Liquid Modernity’ (2000). Vandaag verscheen toevallig ook de eerste editie van het nieuwe humanities-tijdschrift ERIS online (een academisch tijdschrift voor de geesteswetenschappen, van en voor studenten, deze week gelanceerd op de Vrije Universiteit in Amsterdam), met als eerste thema ‘War and Peace‘. Hierin is ook mijn book review van ‘Strangers at our Door’ van Zygmunt Bauman te vinden (p. 53-57). In dit boek schrijft Bauman over de angst voor vluchtelingen in Europa, en over hoe die angst gebruikt wordt door politici die muren willen bouwen. Bauman verwijst ook naar paus Franciscus als een belangrijke morele stem in reactie op de onverschilligheid over het lot van vluchtelingen. In mijn book review bespreek ik ook Bauman’s nadruk op dialoog, en zijn eigen deelname hierin, o.a. bij de interreligieuze vredesontmoeting in Assisi afgelopen jaar.

 

(ERIS is iets om in de gaten te houden: het is een nieuw tijdschrift voor de geesteswetenschappen, voor en door studenten. Een van de oprichters is Nathanael Korfker, een filosofie-, en theologiestudent die erg actief is op de Vrije Universiteit – ik heb hem leren kennen tijdens de Maagdenhuisbezetting, en met hem samengewerkt in de studentenbeweging De Nieuwe Universiteit)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *