#huisjes. Het bezoek van Rutte aan Libanon, het vluchtelingenprobleem, en een visie voor Europa

Deze week besloot Mark Rutte om op bezoek te gaan in een vluchtelingenkamp in Libanon. Na zijn eerdere advies aan vluchtelingen (“blijf thuis“) kwam nu een nieuwe memorabele uitspraak: “Ik vind het zo leuk om in hun huisjes te kijken. Het zijn toch ook huisjes? Volgens mij noemen ze het zelf ook zo. Het zijn hun huisjes geworden.”. Verontwaardiging volgde, en twitter ging al snel los op de hashtag #huisjes.

Het bezoek aan Libanon van Rutte (die Nederland vertegenwoordigt als hoofd van de Europese Commissie t/m juni, en een van de architecten was in de controversiële Europa-Turkijedeal) en dat van paus Franciscus aan Lesbos – het contrast had nauwelijks groter kunnen zijn. Een breed lachende Rutte, die wil dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio blijven, vs. een zichtbaar geraakte Franciscus die het ‘een treurige dag’ noemt en de situatie ‘om te huilen’, en ook nog eens 12 vluchtelingen met zich meeneemt in het vliegtuig naar Rome.

Ondertussen in Europa: humanitaire corridors

Ondertussen is er hier in Italië veel verontwaardiging over het besluit van Oostenrijk om aan de Italiaanse grens een hek te gaan bouwen bij de Brennerpas, om zo vluchtelingen te kunnen gaan tegenhouden. En in de Europese politiek is de Italiaanse premier Matteo Renzi een stem geworden die probeert te zoeken naar echte oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk, en een stevige en ook menselijke visie voor het vluchtelingenbeleid van Europa.

13087303_10153683057247169_5293256508417875746_n  13043596_10153683057242169_4451065373561873943_n

.
Deze week kwam een nieuwe groep Syrische vluchtelingen aan in Italië via de humanitaire corridors, deze keer 101 personen, waaronder zieken, bejaarden, en veel kinderen. Humanitaire vluchtelingen, afkomstig uit vluchtelingenkampen in Libanon (zie foto’s hierboven). Pieter Wieërs van de Gemeenschap van Sant’Egidio in België (Antwerpen, om precies te zijn) ging naar Libanon om hen te begeleiden tijdens de vlucht naar Rome.

Hier in Rome sprak de Gemeenschap van Sant’Egidio enkele dagen later met diplomaten uit 16 Europese landen over de humanitaire corridors, en de mogelijke herhaalbaarheid ervan elders in Europa. En vandaag kwam paus Franciscus, tijdens het ontvangen van de prestigieuze Karel de Grote-prijs, met een stevige boodschap voor de vele aanwezige Europese leiders: de boodschap van een Europa van bruggen, geen muren; een Europa wat terugkeert tot de waarden van haar stichters (Schuman enz.), waar migrant zijn geen misdaad is; een Europa van integratie, dialoog, en creativiteit.

Het lukte de Europese bisschoppen helaas niet om met een eenduidig statement te komen over de vluchtelingenproblematiek. Ook in de kerk, ook onder veel christenen: symptomen van een verward Europa wat het maar niet lukt om tot een consistent en menselijk antwoord te komen op het vluchtelingenvraagstuk, en om contact te maken met haar eigen waarden en identiteit.

Bijdrage

De humanitaire corridors (gezamenlijk initiatief van protestantse en katholieke Italianen, in samenwerking met de Italiaanse regering) laten zien dat er echte bijdragen geleverd kunnen worden om Europa te helpen een menselijke visie en beleid te vinden. Ook hierom deed Andrea Riccardi (stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio en ontvanger van de Karel de Grote-prijs in 2009) een oproep voor een oecumenische bijeenkomst voor de christenen van Europa over de vluchtelingen. Als het opgepakt wordt, door verschillende mensen in verschillende landen, zou het wel eens een erg significante bijdrage kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *