Een jaar aan de universiteit Antonianum in Rome

20160530_084421

Ik heb alweer een jaar studie filosofie aan de Franciscaanse pauselijke universiteit Antonianum achter de rug! Ik heb veel mensen leren kennen uit de hele wereld, en erg veel geleerd. Ook veel cappuccino gedronken.

20160530_084506

Het eerste semester volgde ik de vakken geschiedenis van de moderne filosofie (Descartes, Spinoza, Kant, enz), psychologie, en natuurlijke theologie (filosofie over het bestaan van God – van de presocratische filosofen tot Nietzsche). Dit laatste vak was een hoogtepunt, vooral omdat de docent erg goed was, ook erg humoristisch, en de neothomisten er regelmatig flink van langs gaf met veel vernietigende humor. De vakken sloot ik af met mondelinge tentamens, in het italiaans. Ik volgde ook grieks en logica, maar deze twee vakken waren niet van het eerste semester maar gingen het hele jaar door.

Het tweede semester volgde ik geschiedenis van de middeleeuwse filosofie, geschiedenis van de hedendaagse filosofie, pedagogiek, en filosofie van de twintigste eeuw. Dit laatste vak was ook een hoogtepunt, omdat ook deze docent erg goed was: ook sloot ik dit vak af met een paper over Slavoj Žižek.

(verder kreeg ik vrijstelling voor verschillende vakken filosofie en sociologie die ik al had gevolgd aan de VU tijdens mijn studie culturele antropologie)

Antonianum is een kleinschalige universiteit, dus iedereen kent iedereen, en de docenten zijn ook makkelijk te benaderen. Ook de Franciscaanse benadering in de filosofie gaf echt een meerwaarde aan de studie, met vooral een duidelijke focus op het mensbeeld achter de verschillende filosofische stromingen en visies, en de vergelijking met het Franciscaanse mensbeeld (waarin de relationele aard van de mens, en ook de relatie met de schepping, een belangrijke rol spelen). Maar daarnaast heb ik veel mensen leren kennen uit de hele wereld, van Honduras en Canada tot Nigeria en Indonesië (de meesten van hen jonge franciscaanse mannen en vrouwen). Nu op naar mijn tweede jaar studie en leven in Rome!

IMG-20160527-WA0011

IMG-20160527-WA0010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *