Mijn reis naar de katholieke kerk, 4: Amsterdam

Na mijn derde reis naar India moest ik een keuze maken: verder gaan als zendeling, maar dan fulltime en lange termijn, of naar een universiteit om te studeren? Het academische leven oefende toch een sterke aantrekkingskracht op me uit. Ik dacht al snel aan de studie Culturele Antropologie – het deelnemen en me aanpassen aan de culturen in India was me zo goed bevallen, waarom niet van cultuur mijn studie maken? Uiteindelijk, toen ik al sterk neigde naar de keuze voor de universiteit, gaf de film The ’60s de doorslag, waarin een van de hoofdrolspelers naar de universiteit gaat en daar betrokken raakt in de protest-, en burgerrechtenbeweging van de jaren ‘60 in Amerika – met The Byrds als achtergrondmuziek in deze scenes. Ik koos voor Amsterdam – eerst voor de stad, daarna pas kwam de vraag of ik naar de VU of de UvA zou gaan. Ik koos voor de VU, zonder duidelijke reden. Op de eerste dag van het introductieprogramma kwam ik het centraal station uit met mijn uit Deventer meegenomen fiets en een bij de Hema gekocht kettingslot: het avontuur kon beginnen.

Studentenleven

Er is geen ruimte om hier op te noemen wat ik allemaal beleefd heb tijdens vijf jaar studentenleven in Amsterdam, laat staan om het allemaal te beschrijven en de verhalen te vertellen. Ik heb de wijken, kerken, kroegen, bevolkingsgroepen, geuren, kleuren, geluiden, collegezalen, pleinen en straten intenser beleefd dan ik had kunnen dromen. Vooral mijn lidmaatschap bij christelijke studentenvereniging NSA is de reden van deze beleving: het was de manier waarop ik het studentenleven en de stad heb ervaren, en er een intense verbondenheid mee kon opbouwen. Honderden kleine en grote avonturen hebben plaatsgevonden in die vijf jaar. Voor mijn reis naar de katholieke kerk waren de doorgaande en nieuwe contacten met katholieken belangrijk: o.a. bij de zomerconferentie ‘Celebrate!’ van de KCV, en de studiereizen van de broeders van Sint Jan.

Standpunt

Tijdens mijn tijd in India en de eerste jaren in Amsterdam had ik mij uiteindelijk ontwikkeld tot een evangelische christen met een grote waardering voor het katholieke christendom; ik waardeerde er allerlei elementen van (sacramenten, liturgie, kerkgeschiedenis, de heiligen) maar had oprechte protestantse bezwaren tegen andere delen ervan (paus, traditie, leergezag, eucharistie, Maria). Op een zondagavond in de zomer van 2012 was het precies dit standpunt wat ik uitlegde aan twee dispuutgenoten (de één katholiek, de ander protestant), zoals ik wel vaker had gedaan. De volgende dag zou ik op totaal onvoorstelbare manier verrast worden.

De grote omslag

Op maandagmiddag 23 juli 2012 zat ik op de zevende verdieping van de VU in een computerzaal ‘Lumen Gentium’ te lezen. Voor een veldwerkonderzoek van mijn studie las ik de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie – Nederlandse vertaling, in een bundel met harde kaft (ik had het niet eens echt nodig voor het onderzoek – ik las het alleen om me te verdiepen in de context van het onderwerp: de geschiedenis van een katholieke parochie in Amsterdam Nieuw-West, ik heb het uiteindelijk ook niet in het onderzoeksverslag gebruikt). Ik was ingelogd op Facebook, waar ik af en toe even naar keek, maar was vooral aan het lezen in ‘Lumen Gentium’ (‘licht van de volken’), het document van de katholieke kerk over wat ‘de kerk’ is. Al lezende (ik herinner me niet meer welk gedeelte of waarover het precies ging – dat speelde ook geen duidelijke rol) voelde ik een sterk enthousiasme opborrelen, ook fysiek – ik voelde de adrenaline kriebelen rond mijn maag. Van het ene op het andere moment kwam zeer sterk de gedachte in mij op: ‘misschien moet ik katholiek worden!’ De gedachte kwam met zo’n kracht in mij op, dat het was alsof de kracht waarmee ze opkwam het antwoord was op de vraag. Ik keek verbaasd op van het boek. In dat ogenblik was mijn levensoriëntatie en toekomstplan drastisch veranderd. Nog steeds had ik bezwaren en onbeantwoorde vragen over allerlei katholieke zaken (zoals leergezag, eucharistie en Maria), maar het perspectief was in een flits veranderd: ik had opeens een sterke drang en overtuiging om katholiek te worden. Meteen begon ik daar in die computerzaal met online informatie zoeken over de katholieke kerk, vooral over die punten die ik erg moeilijk vond. In de uren, dagen en weken daarna bleef ik hiermee doorgaan, en het verlangen en de overtuiging die op die maandagmiddag ontstonden bleven onverminderd sterk. Hoe ik in deze zoektocht vast zou lopen in de maanden die volgden, vertel ik volgende keer.

 

20141120_231237

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *