Review: katholieke apps

De afgelopen tien jaar zijn er heel veel apps ontwikkeld als mobiele hulpmiddelen voor het beleven van het katholieke geloof. Teveel om allemaal bij te houden, laat staan om allemaal uit te proberen. Er zijn er veel meer dan de paar gratis apps die ik gebruik. Maar hier even een korte review van mijn favorieten:

Evangelizo

Uitstekende app (Android en iOS) met de schriftlezingen van elke dag van het jaar. Heel handig om voor het begin van de mis nog even de Bijbelteksten van die mis te lezen, of alleen de tekst uit het evangelie. Evangelizo heeft ook stukjes tekst over de heilige(n) van die dag, of de kerkelijke feestdagen, en een menu met veelgebruikte katholieke gebeden. Vóór Evangelizo gebruikte ik de apps ‘Evangelie’ (Android) en ‘Liturgical Calendar’ (Android), maar Evangelizo combineert deze twee functies, wat het erg aantrekkelijk maakt.

Laudate

Engelstalige app (Android en iOS) met ongelofelijk veel content: ongeveer elke gebedstekst die je ooit nodig zou kunnen hebben, is hierin te vinden. Ook veel minder bekende teksten, die wel pareltjes zijn en waarin je kan zoeken om nieuwe dingen te ontdekken of vormen te vinden die passen bij je eigen stijl van persoonlijk gebed. Zelf gebruik ik Laudate om me te verdiepen in de communie en de spiritualiteit rond de eucharistie. Eerder gebruikte ik hiervoor vooral het gebed van Thomas van Aquino vóór de communie (in: prayers – pre-communion group) en het gebed van Thomas van Aquino na de communie (in: prayers – post-communion group), nu gebruik ik vooral het gebed van Bonaventura na de communie (in prayers – post-communion group). De Laudat-app komt op Android ook met een ‘Laudate podcasts’-widget: wanneer je die plaatst selecteer je één van de podcast-kanalen waarnaar de widget automatisch doorlinkt. Zo kun je gemakkelijk dagelijks een audiofile downloaden van een bepaalde podcast. Zelf gebruik ik de widget voor het downloaden van de ‘Benedict XVI  reflections’, korte audiofiles waarin een Italiaanse Amerikaan met een warme stem korte stukken uit het werk van Joseph Ratzinger / Benedictus XVI voorleest als meditaties. Luister bijvoorbeeld eens naar de meditaties over de kerk (07 november 2014), het begrijpen van het eeuwige leven (29 november 2014), of het evangelie als het goede nieuws van een gemeenschap (19 november 2014).

Tweeting with God

De app (Android en iOS) van het ‘Twitteren met God’-boek en bijbehorend social media project. Het boek, ontstaan tijdens de wekelijkse avonden van een katholieke jongerengroep in Leiden, is al beschikbaar in het Nederlands (gelanceerd in November) en het Pools, en zal begin 2015 in het Engels verschijnen. De inhoud met vragen en antwoorden over het katholieke geloof (laagdrempelig geschreven maar met sterke en diepe inhoud) wordt nu interactief gemaakt in een social media project met een site, facebookpaginatwitteraccount en deze app. De app combineert veel functies: het bevat een samenvatting van alle 200 ‘tweets’ (vragen en antwoorden) uit het boek, heeft een scanfunctie waarbij je van een pagina in het boek doorverwezen wordt naar online informatie, en heeft een menu met katholieke gebeden en een menu met de hele tekst en opbouw van de mis in overzichtelijke stukjes. De app is drietalig (in te stellen in Engels, Nederlands of Pools). De gebeden en teksten van de mis zijn te lezen in tien talen (van Engels en Spaans tot Latijn en Russisch). Handig is dat de kopjes boven de verschillende gedeelten van de mis nog steeds in Engels, Pools of Nederlands te lezen zijn ook al lees je de teksten zelf in een andere taal: zo kun je gemakkelijk bijhouden waar je precies bent wanneer je in het buitenland naar een eucharistieviering gaat (of naar een anderstalige eucharistieviering in eigen land).

Vatican.va

De app (Android en iOS) van het nieuwsbureau van het Vaticaan, ‘vatican.va’. Prima app om op de hoogte te blijven; geeft zowel nieuwsberichten, foto’s, en officiële teksten. Ik gebruik hem alleen niet vaak, omdat ik deze info vooral via Twitter volg.

The Pope app

Ook een prima app (Android en iOS) van het Vaticaan, deze gaat echt specifiek over de paus. Veel foto’s en informatie, maar ook deze app gebruik ik niet vaak omdat ik hierover via Twitter wel op de hoogte blijf.

Evangelii Gaudium 5 minutes

Een leuke app (Android en iOS) die dagelijks een kort fragment geeft uit ‘Evangelii Gaudium’ (‘on the joy of the gospel’) van paus Franciscus. Te gebruiken in zes talen. Erg duidelijk en gebruiksvriendelijk, en Evangelii Gaudium zelf blijft gewoon geweldig, verfrissend, relevant en uitdagend. Zoals paus Franciscus zelf. Evangelii Gaudium was niet zomaar een pauselijk document wat even interessant was toen het eind 2013 verscheen: het is een uitdagende oproep over het vandaag de dag beleven van het christelijk geloof, en zal ook de komende jaren een steeds levendige en relevante bron zijn om uit te blijven putten. Deze heb je niet uit als je hem één keer gelezen hebt. De ‘Evangelii Gaudium 5 minutes’ app is een leuk hulpmiddel om uit deze bron te blijven putten.

MySword                                                                                                                                     Een Bijbelapp (Android), niet per se katholiek, waarin je allerlei (vooral Engelse) Bijbelvertalingen in kan downloaden en lezen, en ook commentaren, woordenboeken etc. Ik gebruik MySword vooral om via de KJV (King James Version) woorden op te zoeken in de Hebreeuwse grondtekst van het Oude Testament en de Griekse grondtekst van het Nieuwe Testament: de KJV heeft in MySword namelijk woord-voor-woord links naar de woorden van de grondtekst en de uitleg van een woordenboek daarbij.

AntennaPod

Is natuurlijk geen katholieke app (Android), maar ik gebruik hem om de podcasts van SQPN te volgen.

Twitter

Ook geen katholieke app (Android en iOS), maar via Twitter blijf ik op de hoogte van katholiek nieuws, vooral via Amerikaanse katholieke twitteraccounts. En de quotes van @Pontifex natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *