Eerste bezoekje aan de Vaticaanse Musea

Vanochtend ben ik voor het eerst naar de Vaticaanse Musea geweest! Het was ge-wel-dig. Ik zag eindelijk met eigen ogen wereldberoemde kunstwerken als De Atheense School en De Sixtijnse Kapel.

Ook de tentoonstelling van Egyptische museumstukken was prachtig. Ik moet hier zeker nog eens terugkomen, want er is nog heel veel wat ik niet heb gezien (bijvoorbeeld de Etruskische tentoonstelling, en de tentoonstelling in de Vaticaanse Bibliotheek).

‘De Atheense School’ van Rafaël was juist nu erg leuk om te zien, nu ik dit jaar bezig ben met filosofie studeren (heb net een week geleden mijn eerste mondelinge tentamen in het Italiaans gehad en gehald; geschiedenis van de moderne filosofie). Maar ook de Sixtijnse kapel was erg indrukwekkend. Ik besefte me ook opeens dat dat dit de zaal is waarin het conclaaf gehouden wordt waarin de paus verkozen wordt door de kardinalen van de katholieke kerk. En dat dit de plek is waar bijna drie jaar geleden de Argentijnse Jorge Bergoglio werd gekozen, waarna door een andere kardinaal hem de woorden ‘vergeet de armen niet’ werden toegefluisterd. Bergoglio koos de naam ‘Franciscus’, de grote heilige van de armoede en de nabijheid bij de armen. En de rest is geschiedenis. Geschiedenis die we nu aan het beleven zijn, waar we nu middenin zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *